Højbed i jern eller træ?

De fleste mennesker vælger et højbed, der er lavet af træ, men er det faktisk det bedste? Jern og træ er to materialer, der typisk bruges til højbede, og de har begge deres fordele og ulemper. Vi vil gennemgå nogle af de vigtigste fordele og ulemper for begge materialer, så du kan træffe den mest veloplyste beslutning, når du skal have et nyt bed i haven.

Fordele og ulemper ved et højbed i jern

Nogle tror, at en bedkant i jern er dårlig for planterne, men jern skader faktisk ikke hverken jorden eller rødderne. Jern kommer i forskellige former, men er i bund og grund et mineral, som er helt harmløst. Manges bekymring, når det kommer til et højbed i jern, er, at det holder for meget på frost eller varme. Selvom jern optager og afgiver varme hurtigere end træ, vil det ikke have stor indflydelse på dine planter – og slet ikke nok til at påvirke bedet negativt. Derimod er et højbed i jern praktisk, hvis du vil have en unik form med dit eget personlige præg. Hos Thy-Metal kan du få et højbed i lige den form, du ønsker. Modsat træ kan jern nemt manipuleres efter dine ønsker, og derfor kan du opdatere haven med moderne og unikke S-forme eller bløde buer.

Fordele og ulemper ved et højbed i træ

Men hvad er så fordelene ved et højbed lavet af træ? Træ er det mere traditionelle valg, og det ser også flot ud i haven. Det giver et mere naturligt udseende, der matcher omgivelserne. Det sagt, så holder træ ikke lige så længe. Siderne på dit træhøjbed skal skiftes ud, hvorimod jern holder, indtil du ikke vil have det mere. Ingen af de to typer kræver meget vedligeholdelse, men træ kræver en smule mere for at holde sig pænt. Hvis du vil montere ting som fuglenet eller sneglehegn, er træ selvfølgelig nemmere at arbejde med. Her kan du bore i materialet uden problemer. Men det betyder også, at gnavere og uønskede gæster har nemmere ved at bestige den blødere og mere fleksible overflade.

I sidste ende handler det om det udtryk, du foretrækker, og de praktiske overvejelser. Jern kræver mindre vedligeholdelse, men ikke alle synes, det ser lige så pænt ud som træ. Træ er nemmere at arbejde med, men holder ikke så lang tid som jern. Valget er dit.