Hvad er en CNC-maskine?

CNC står for Computer Numerical Control. En CNC-maskine er en produktionsmaskine, der kan fremstille mange, ensartede og komplekse dele i materialer som metal, træ og plastic. Maskinen kan således udføre mange typer håndværktøjs arbejde med meget stor nøjagtighed. Grundlæggende foregår fremstillingen af dele i forskelligt materiale vha. programmering. Via den såkaldte CAD-CAM-programmering kan computeren selv styre både opskæring og formning af materialet. Computeren kan konvertere tegninger til tal, men man kan også selv indtaste de ønskede koordinater i programmet, som efterfølgende fræses.

Man skelner mellem flerakset bearbejdningscenter, automatdrejer og langdrejer, når det gælder fræsning med CNC-maskine. Et skarpt roterende værktøj fjerner det materiale fra emnet, der skal væk. Der er forskel på hvor store emnerne i CNC-maskiner kan være. Du bør opsøge vejledning ift. størrelse på din kommende CNC-maskine inden du investerer i en, da det ikke er ligegyldigt hvor stor en maskine du har. Det afhænger bl.a. af hvilke arbejdsopgaver du skal udføre.

Hvorfor skal du vælge en CNC-maskine?

En CNC-maskine egner sig godt til fremstilling af små dele i f.eks. metal og træ. Når CNC fræser træ, kan der eksempelvis være tale om arbejde lavet hos en snedker, der før ville have brugt mange timer med sit værktøj. Det er nemt med CNC-maskinen at lave helt små detaljer, som ellers ville være utroligt svære at lave med håndkraft. Derfor kan du med en CNC-maskine spare tid, samtidig med at du optimerer produktionen. Hvis du har en mellemstor eller en stor virksomhed, er det en fordel at se på, om det vil give mening at have en CNC-maskine som en del af produktionen.

Optimer dine arbejdsprocesser med det rette udstyr

Med det rette udstyr kan du optimere mange af de processer i din virksomhed, som ellers ville have krævet meget tid. Det er altid en god idé at se på, hvor du kan optimere mest muligt, da produktivitet åbner mange døre til et væld af muligheder for at bruge tid og energi andre steder i virksomheden.