Hvor meget er dit sølv værd?

Sølv har igennem tusinder af år spillet en vigtig rolle. Den smukke skinnende farve har gjort det til en eftertraget ædelsten, og ligesom guld har den også været brugt som valuta.

Helt tilbage til romertiden findes der mønter med sølv, og helt generelt er sølv blevet brugt til at vise rigdom og magt gennem historien. Derfor er det også en helt almindelig ting, at sølvsmykker og bestik er gået i arv igennem flere generationer. Har du også sølv liggende derhjemme? Sølv købes i København området her.

Høje sølvpriser

Lige nu ligger sølvpriserne i høj kurs. I forhold til årtusindeskiftet så er sølvpriserne steget med 400 procent, hvilket naturligt gør det til et godt tidspunkt at overveje at sælge. I forbindelse med udbruddet af Covid-19 skete der et stort spring i priserne. Dette er en naturlig afledt effekt af en global krise. Folk investerer hellere i “sikre” værdier som guld og sølv, i stedet for at sætte deres lid til et aktiemarked, som oplever store udsving i forbindelse med kriser.

Anvendelse af sølv

Det er dog ikke kun som valuta, at sølvet bliver brugt. Faktisk findes der sølv i en meget stor del af den elektronik, som bliver lavet i dag. Det findes i mobiltelefoner, computere og batterier. Før opfindelsen af antibiotika brugte man sølvnitrat til at behandle infektioner. Helt tilbage til det antikke Grækenland blev sølvet fremhævet for sin egenskab til at slå en lang række bakterier ihjel, samt forlænge holdbarheden af diverse indhold som vand og vin.

Ægte sølv?

Har du sølv liggende i form af sølvbestik eller andet, så er det en god idé at få det vurderet. Der findes butikker som f.eks. goodolddays.dk, som både vurderer, men også køber sølv i København. Du kan dog også selv tjekke dit sølvtøj. Er sølvtøjet ægte sølv, så vil det i de fleste tilfælde være stemplet. Du skal lede efter følgende stempel.

  • Stemplet 830, 830 S, 3 tårne: 83 % rent sølv.
  • Stemplet 925, 925 S, Sterling: 92,5 % rent sølv.
  • Stemplet 84: Russisk sølv som er 84 % rent sølv.
  • Stemplet 3 kongekroner: Svensk sølv, der er 83 % rent sølv.
  • Semplet 999, 1000: Næsten 100 % rent sølv.

Det sidste stempel findes som regel kun i sølvbarrer. Der findes også uægte sølvstempler. Her er der tale om pletsølv, hvilket tyder på kobber eller messing, som er blevet belagt med et tyndt lag sølv. I de fleste tilfælde betyder det, at der er så lidt sølv i, at det ingen værdi har. Stemplerne med uægte sølv hedder: ABSA, ALTA, NS, EPNS og NYSØLV.