Skab ro for barnet inden sovetid

I børnefamilier kender man til situationen om aften, hvor ungerne nægter at gå i seng. Og man kan sagtens som forældre forstå dem, men man er også nødt til at forklare dem, at deres kroppe og deres hjerne, har brug for søvn for at kunne vokse, og for at kunne fungere til næste dag. Men det kan være svært at få putningen til at fungere uden gråd og skænderier hver aften. Derfor er det godt at have en fremgangsplan, og ideer til hvordan man kan få aftenerne til at blive rolige og gode. 

Skab en rutine

Alle børn har godt af rutiner i deres liv. Nogle børn har brug for rutiner i deres liv. Og især om aften er det godt med en fast rutine, så aftnerne kan blive mere rolige. Først og fremmest er det en god ting at putte ungerne på et fast klokkeslæt. Og det skal være det samme klokkeslæt hver dag, og se weekenderne. På den måde kan man skabe en søvncyklus hos barnet. Sluk for alt elektronik 1 time før sengetid, og begynde på en fast rutine hvor børnene ved hvad de skal. For når først en rutine er øve hos barnet, vil bare ned automatisk gå i gang med sine rutiner når fjernsynet er slukket om aften. Fordi så ved hun/han at det snart er sengetid. Det kunne f.eks. være at man starter med at hoppe i nattøj, så børster man tænder, og reder hår hvis man har langt hår. Og når man er færdig med de praktiske ting, så kan man sætte sig ind i sin seng og læse en bog, høre lidt stille musik eller en anden stille aktivitet.

Gør sengen hyggelig

Hvis barnet ikke vil sove i sin egen seng, kan man prøve at gøre værelset/, eller sengen hyggelig. Det kan man gøre ved at lave noget hyggelig belysning, som for eksempel lyskæder, eller en hyggelig lampe i Hjørnet. Sørg for at der ikke er for meget lys, da det så kan være svære at falde i søvn til. Gør i sengen hyggeligt ved at placere puder og en masse bamser omkring barnet. Det vil gøre at barnet føler sig mere tryg. Hvis barnet stadig har problemer med at finde tryghed, kan man blive i rummet indtil barnet sover. På den måde giver man sit barn tryghed, og det bliver nemmere at falde i søvn. Man kan også prøve med lidt stille og rolig musik, historiefortælling eller dyb ro, som er en slags mindfullness.